Prodaja kolača na Misijsku nedjelju uspjela

 

Članovi našeg bratstva FSR-a prodavali su na Misijsku nedjelju, 23. listopada 2011., kolače koje su sami pripremili u korist misija i misionara, i to u vjeronaučnoj dvorani poslije Misa koje su se slavile u crkvi sv. Antuna u 7-8-9,15-10,30 i u 12 sati. Za večernju Misu više nije bilo kolača. U prodaju kolača uključili su se i članovi Frame. Prihod od prodanih kolača iznosi: 9.182,00 kn. Ako se tome pribroji i 1.070,00 kn, što je dobiveno od FSR-a, članova Papinskih misijskih djela, na mjesečnom sastanku, 30. listopada, onda je ukupni iznos za misije i misionare Reda franjevaca konventualaca: 10.252,00 kn. Bogu hvala! Ipak, nešto manje nego prošle godine. Prigodom prodaje kolača prodano je i 50 primjeraka misijskog časopisa „Radosna vijest“.

 

Preminula Emanuela de Nunzio

 

10. studenog 2011. preminula je Emanuela de Nunzio (82), bivša generalna ministra FSR-a. Sprovod je bio 12. studenog u njenom rodnom mjestu Rodi Garganico u Pugli (Italija). Ona je bila generalna ministra FSR-a u dva mandata po 6 godina, od 1990. do 2002. godine. Sudjelovala je u izradi novog Pravila i Konstitucija FSR-a. Bila je vrlo aktivna u FSR-u, ali i vrlo pobožna žena. Sudjelovala je u sv. Misi našega svetoduškog bratstva, 14. listopada 2001., u crkvi Svetog Duha. Tom prigodom Emanuela je snažno naglasila potrebu bratskog života u FSR-u. Rekla je: „Bez bratskog života nema bratstva“. Zahvalni smo Emanueli de Nunzio na svemu što je učinila za FSR. Molit ćemo dobrog Boga za pokoj njene plemenite duše.

 

Franjevačka mladež dala obećanja

 

13. studenog 2011., pod Misom u 19 sati u crkvi sv. Antuna koju je predvodio far Igor Horvat, područni asistent i župnik u Mađarevu, u koncelebraciji četiri asistenta, 11 djevojaka i mladića bratstva svetoduške Frame dalo je svoja obeća-  nja, da će nasljedovati Isus po primjeru sv. Franje Asiškoga: Toni Akrap, Anamarija Buneta, Sabina Koljaj, Monika Marković, Darko Miočić, Ivana Linde, Marija Maras, Franciska Palić, Antonija Perković, Zvonimir Pervan i Filip Vrbanić. Zanimljivo je istaknuti da je Toni Akrap dao obećanja prvi put, da je Anamarija Buneta došla iz Frame u Rijeci (Žabica) i Antonija Perković iz Frame u Livnu (studij u Zagrebu). – Ovim obećanjima prethodila je duhovna obnova u Mađarevu, 11.-13. studenog, koju je vodio fra Ivan Penava, duhovni asistent, na temu „Gospodine, nauči nas moliti!“ (Lk 11,1). U predvečerje polaganja zavjeta svetoduška Frama se družila s Framama iz Novog Marofa i Mađareva, a pridružili su im se i njihovi asistenti fra Martin Dretvić i fra Igor Horvat. – Izbori za mjesno vijeće svetoduške Frame su 23. studenog. – Inače, svetoduška Frama krenula je u akciju posjeta srednjim i osnovnim školama u župi sv. Antuna, kako bi upoznali mlade ljude s aktivnostima Frame i uključili ih u Framu. Tako, do sada su već bili u prvim razredima gimnazije i ekonomske škole „Benedikt Kotruljević“, te u osmim razredima OŠ Ivan Cankar i Medvedgrad. (Prema dopisu fra Ivana Penave). Čestitamo na danim obećanjima!

 

Održana sjednica vijećâ FSR-a i Frame

 

Pod vodstvom Štefice Kralj, ministrice FSR-a, održana je 28. listopada u 17,30 sati sjednica svetoduških mjesnih vijećâ FSR-a i Frame. Razgovaralo se o doga- đajima koji predstoje i za FSR i za Framu, te o zajedničkim akcijama karitativne naravi (posjet bolesnim članovima FSR-a, adventska akcija prikupljanja namirnica i higijenskih potrepština za siromašne). – Franjevačko popodne bit će u nedjelju, 11. prosinca: u 16,30 sati franjevačka krunica, u 17 sati Misa koju će predvoditi fra Ivan Penava, poslije Mise rad po grupama. – Bilo je riječi i o zaje- dničkom biranju svetaca i igranju tombole na blagdan Bogojavljenja, 6. siječnja 2012. Već sada treba razmišljati, kako pripremiti i svece zaštitnike i tombolu.

 

Umrla Božena Hemar, članica bratstva FSR-a

 

28. listopada 2011. umrla je u zabočkoj bolnicu Božena Hemar r. Zimmermann. Sprovod je na Krematoriju vodio, u odsutnosti fra Augustina duhovnog asistenta koji je istog dana bio na sprovodu svojoj teti u Hercegovini, 4. studenog u 12,15 sati, fra Michael Pavić. Poslije sprovoda fra Michael je slavio pogrebnu Misu u crkvi sv. Antuna u 13,45 sati. Kako na sprovodu tako i na Misi bili su i članovi FSR-a. – Božena je rođena 20. prosinca 1942. u Zagrebu od oca Zvonimira i majke Ljudmile r. Bolf. Bila je zaposlena u „Vjesniku“ kao grafičar. U FSR na Svetom Duhu stupila je 1969. godine, a zavjete je položila 1970. godine. Od 1992. godine pa do smrti bila je štićenica Doma u Mirkovcu kod Začretja. Prvi posjet članova našeg bratstva FSR-a bolesnoj Boženi u Mirkovcu bio je, prema listiću „Svetoduška zajednica“, 10. kolovoza 1996. Poslije toga zaredali su posjeti svake godine, a katkad i po dva puta godišnje. Članovi FSR-a zavoljeli su Boženu kao što je i ona njih voljela. – Bila je pobožna i mnogo je molila, posebno krunicu. – Iskrenu sućut izražavamo  njenom sinu Eduardu, te bratu Josipu i sestri Mariji koji žive u Americi! Članovima FSR-a preporučujemo u molitve plemenitu dušu Božene!

 

Svečani zavjeti i đakonsko ređenje

 

U nedjelju, 27. studenog 2011., dva klerika naše Provincije franjevaca konventualaca položit će svoje svečane (doživotne) zavjete u ruke fra Ljudevita, provincijala, pod Misom u 10,30 sati. A zavjetovanici su: fra Željko Klarić i fra Josip Petonjić. – Fra Željko je rođen 26. prosinca 1986. u Jajcu (BiH), jednostavne zavjete položio je 8. rujna 2007. u Cresu; bogoslovne nauke pohađao je u Zagrebu i Rimu (završio). – Fra Josip Petonjić rođen je 8. rujna 1987. isto u Jajcu, jednostavne zavjete položio je 8. rujna 2007. u Cresu: bogoslovne nauke još pohađa u Zagrebu. Fra Željku i fra Josipu čestitamo na polaganju svečanih zavjeta! I preporučujemo ih članovima FSR-a u molitve, da ustraju u pozivu! – Osim toga fra Željko Klarić primit će red đakonata u subotu, 3. prosinca 2011., u zagrebačkoj katedrali pod misom u 10 sati. Velik je to dan za našega fra Željka, posljednja stepenica prije svećeništva. Uz želje da ovu službu vrši revno, fra Željku čestitamo na đakonskom ređenju!

 

Došašće – advent – priprava za Božić – došašće – advent

 

27. studenog, s prvom nedjeljom došašća, počinje priprava za Božić. Vrijeme došašća uvijek je bilo vrijeme Božje blizine i topline: mise zornice (u crkvi sv. Antuna u 6 sati), pojačana molitva, čitanje i razmatranje Božje riječi, djela ljubavi prema bližnjima, potrebnima. Vrhunac priprave za Božić je pomirenje s Bogom u ispovijedi. – Dragica Petković nova je predsjednica karitativne grupe  našeg bratstva. Zamijenila je Božicu Findrik, koja više ne može vršiti tu službu radi drugih obveza. Božici zahvaljujemo na zalaganju za bolesnike! Dragici želimo mnogo uspjeha u radu! Ona će u došašću s članovima karitativne grupe obići bolesne članove FSR-a, a možda i neke ustanove, kao Dom u Šest. dolu!

 

Održana sjednica mjesnog vijeća FSR-a

 

Pod predsjedanjem Štefice Kralj, ministrice bratstva, 15. studenog 2011. održana je sjednica mjesnog vijeća bratstva FSR-a. Bilo je riječi o proslavi blagdana sv. Elizabete Ugarske, zaštitnice FSR-a, o zajedničkom druženju na taj blagdan poslije večernje Mise uz kolače, koje treba pripremiti, i čaj.              – Utvrđeno je da je uzvratni posjet našeg bratstva FSR-a bratstvu u Dubravi Bezgrješnog Začeća Marijina (Avenija Gojka Šuška 2), 24. studenog 2011. (četvrtak); u 18 sati bratstva slave zajedničku Misu, a u 18,30 sati je klanjanje pred Presvetim sakramentom, te u 19 sati zajedničko druženje. Prema tome, u crkvu u  Dubravi  treba  doći  najkasnije  u 17, 45 sati. Po FSR-a, koji mogu doći na ovaj susret, da dođu! – Na sjednici je utvrđeno, da se 26. studenog (subota) pohodi Dom u Mirkovcu, iako je Božena Hemar umrla. To će biti drago i korisno štićenicima Doma. Polazak je kombijem u 14 sati  ispred pučke kuhinje na Svetom Duhu. – Već su pripremljeni listići na kojima su napisana imena trećoredaca za koje će se članove FSR-a moliti u vrijeme došašća; listići će se  podijeliti članovima FSR-a na mjesečnom sastanku.

Fsr listić 10-2011

Odgovorite

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.