Održan nacionalni kapitul FSR-a

 

Pod predsjedanjem Stjepana Kelčića, nacionalnog ministra, održan je nacionalni kapitul FSR-a kod braće franjevaca u „Taboru“ u Samoboru, 7.-9. listopada 2011. Istovremeno je u istom mjestu održana nacionalna skupština Frame. U radu nac. kapitulu FSR-a sudjelovali su iz našeg bratstva: Dragica Petković, delegatkinja, i fra Augustin Kordić, nacionalni asistent; a za Framu fra Ivan Penava, nacionalni asistent. – Na području Hrvatskoga nacionalnog bratstva FSR-a djeluje 110 mjesnih bratstava i 5 ih je u nastajanju, s 4.227 zavjetovanih članova. A naše Zagrebačko područje FSR-a ima 36 bratstava s 2.230 zavjetovanih članova. Na kapitulu je doneseno nekoliko odluka i smjernica o kojima će biti riječi na mjesečnom sastanku. – U subotu, 8. listopada, poslije večere sva područja FSR-a iz Hrvatske te predstavnici iz BiH predstavili su svoje božićne običaje uz božićne specijalitete. I naša Dragica Petković u tome je aktivno sudjelovala. List „Brat Franjo“ donosi o svemu ovome opširnije.

 

Održana sjednica mjesnog vijeća bratstva FSR-a

 

Pod predsjedanjem Štefice Kralj, ministrice, održana je sjednica vijeća našeg bratstva FSR-a, 10. listopada o. g. Bilo je riječi o duhovnim vježbama FSR-a; Hrvatskom socijalnom tjednu i našem udjelu u njemu; danima Duha Asiza; Misijskoj nedjelji, Tematskom susretu 4. Zagrebačkog područja FSR-a; kartonima s podacima i slikom pojedinih članova našeg bratstva, koje treba dostaviti Ljiljani Marić, tajnici; o zajedničkoj sjednici naših mjesnih vijeća FSR-a i Frame – predložen je za to datum: 28. listopada u 17,30 sati. Članovi mjesnog vijeća zaželjeli su da se nastavi razmatranje Božje riječi i molitva srijedom poslije večernje Mise. To ćemo nastojati i činiti.

 

Održane duhovne vježbe našeg bratstva FSR-a

 

Od 14. do 16. listopada 2011. održane su duhovne vježbe našeg bratstva FSR-a kod sestara karmelićanki BSI, na Vrhovcu 29 (Zagreb). U duhovnim vježbama, koje je vodio duhovni asistent, sudjelovali su ovi članovi FSR-a: Štefica Kralj, Snježana Vrbanić, Ivka Jerković, Melita Bašić, Marija Klarić, Ankica Globlek, Nada Žagrović, Branka Popović, Željka Tomljanović, Marina Alilović i Monika Brlić; iz postulature FSR-a: Dubravka, Dunja, Ivan i Nikola; te Jasna, vjernica. Razmatranja su bila: o vjeri u Isusa Krista, ljubavi prema nebeskom Ocu i o molitvi. Vrijeme duhovnih vježbi bilo je ispunjeno još: sv. Misom, časoslovom, pobožnostima, duhovnim filmom. Zahvaljujemo s. Moniki, poglavarici, i drugim sestrama karmelićankama, te gospođi koja nas je dvorila kod obroka!

 

Iz papine poruke za Misijsku nedjelju (23. listopada)

 

Papa Benedikt XVI. uputio je vjernicima diljem svijeta svoju ovogodišnju poruku za Svjetski dan misija, s temom Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas (Iv 20,21). Iz poruke izdvajamo: „Ne možemo mirno prijeći preko činjenice da, i nakon dvije tisuće godina, još uvijek postoje narodi koji ne poznaju Isusa Krista i nisu još uvijek čuli njegovu poruku spasenja. Usto, sve je više onih koji su evanđelje zaboravili i napustili, premda im je ono naviješteno, ne prepoznaju se više u Crkvi; a i mnoge sredine, također u tradicionalno kršćanskim društvima, odupiru se otvaranju riječi vjere … Evanđelje nije isključivo dobro onoga koji ga je primio, već je dar koji se mora dijeliti, lijepa vijest koju treba prenositi. I taj dar-obveza povjerena je ne samo nekima, već svim kršćanima …“ I članovi FSR-a dužni su na svoj način naviještati evanđelje svijetu.

 

Posramio sam se

 

Dok su neki predstavnici FSR-a i Frame na naprijed spomenutom nacionalom kapitulu FSR-a govorili o socijalnim inicijativama FSR-a u Hrvatskoj, posramio sam se misleći na sebe pa i na naše bratstvo FSR-a. Primjer bratstva FSR-a na Trsatu u Rijeci pokazuje da FSR može uz malo dobre volje činiti mnogo dobra potrebnima u društvu u kojem živi. Oni su osnovali kuću za beskućnike „Ruže sv. Franje“ i izdaju časopis „Ulične svjetiljke“, koji izlazi u oko 8.000 primjeraka. To je prvi hrvatski časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama. Po ulicama Rijeke, Zagreba i Vinkovaca prodaju ga beskućnici i siromasi, a polovica zarade ide njima za potrebe njihovoga teškog života. Ako se ne varam bratstvo FSR-a na Trsatu po broju članova ne premašuje naše bratstvo FSR-a, ali našli su se članovi koji zdušno misle na potrebne, na beskućnike i siromahe. Nadam se da će se neke stvari i u našem bratstvu tijekom vremena u tom pogledu pokrenuti na bolje. (A. K.)

Cijeli listić se može preuzeti niže u pdf-u.

Listić fsr-a 9-2011

Odgovorite

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.