Održan mjesečni susret FSR-a

Pod predsjedanjem Štefice Kralj, ministrice, održan je posljednje nedjelje u mjesecu, 26. lipnja o. g., u 17 sati mjesečni susret bratstva FSR-a. Kao i obično susret je počeo molitvom Večernje iz časoslova. Bilo je prisutno 20 članova (manje nego obično zbog državnih i crkvenih blagdana). Ministrica je upoznala prisutne, da su dvije sestre ponudile gostoprimstvo u vrijeme održavanja Hrvatskoga socijalnog tjedna, a nekoliko sestara javilo se za volontiranje; tko želi još se može javiti za volontiranje. Više sestara izrazilo je svoje oduševljenje u susretu s papom Benediktom XVI. na hipodromu i drugdje. Ministrica je zahvalila svim članovima FSR-a, koji su pomagali na razne načine za blagdan sv. Antuna, 13. lipnja. Jedna sestra je izrazila spremnost, da najesen počne s uređivanjem albuma FSR-a. Duhovni asistent je govorio o mani ogovaranja od koje nisu izuzeti ni članovi FSR-a. Sv. pismo piše: „Ne ogovarajte, braćo, jedni druge! Tko ogovara ili sudi brata svoga, ogovara i sudi Zakon … A tko si ti da sudiš bližnjega?“ (Jak 4, 11-12). Isus u Matejevom evanđelju kaže: „Ne sudite da ne budete suđeni! Jer sudom kojim sudite bit ćete suđeni. I mjerom kojom mjerite mjerit će vam se. Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svom ne opažaš“ (Mt 7, 1-3). Sv. Franjo mnogo govori protiv ogovaranja i suđenja drugih. Tako, zapisao je sv. Bonaventura: „Pred porokom ogovaranja, koje je štetno po izvor ljubavi i milosti, strahovao je kao pred zmijskim ujedom. Tvrdio je da je to najzatornija kuga i da je predobrom Bogu ogavno zbog toga što ogovarač mačem svoga jezika ubija duše, a zatim se hrani njihovom krvlju“ (1Bon 8, 4). – Sestre i braćo FSR-a, trebali bismo jedni o drugima govoriti dobre a ne loše stvari. Pokušajmo, pokušajmo!

Proslava 800. obljetnice nastanka sestara klarisa

Uoči Cvjetnice, 16. travnja 2011., otvorena je kod sestara klarisa u Mikulićima Godina sv. Klare odnosno proslava 800. obljetnice nastanka klarisa, koja će trajati do blagdana sv. Klare 2012. O tome je već bilo riječi u ovom listiću. Ova obljetnica je značajna ne samo za sestre klarise, nego za sve franjevce i franjevke, također za FSR. Pisac životopisa sv. Klare bilježi, kako je Klara došla pred Cvjetnicu Franji na razgovor. Željela je doznati što Bog od nje traži. Franjo joj je rekao, da na Cvjetnicu dođe u crkvu lijepo obučena i nakićena, te da primi palmu iz biskupove ruke kao i ostali vjernici. Rekao joj je da sljedeće noći pobjegne od kuće. Poznato je, kako Klara zbog sramežljivosti nije pristupila biskupu da joj dadne palmu, nego je biskup došao k njoj i dao joj palmu. Klara je doista u noći poslije Cvjetnice pobjegla od kuće, jer joj roditelji ne bi dozvolili da se posveti Bogu, i „pohitjela je svetoj Mariji u Porcijunkulu. Braća koja su ondje bdjela uz Božji oltarić dočekala su djevicu Klaru sa svjetiljkama … Pošto su joj braća ondje ošišala kosu (znak posvete Bogu) odrekla se različitih nakita“ (LegKl, 7-8). Koje godine se to dogodilo? Prema svjedočanstvu sestre Pacifike Guelfuccio, pratilice sv. Klare, koje je dala na procesu Klarine kanonizacije, 23. studenog 1254., Klara je napustila svijet (posvetila se potpuno Bogu) prije oko 42 godine, a to znači oko 1212. godine. Slično su posvjedočile još neke svjedokinje. A sestra Benvenuta iz Perugie zasvjedočila je, da je Klara tada imala oko 18 godina. To znači da je Klara rođena 1293. ili 1294. godine. Franjo je Klaru po dolasku i posveti u Porcijunkuli odveo sestrama benediktinkama, a potom je Klara s drugim sestrama došla u crkvu i samostan sv. Damjana, kolijevku klarisa.

Proglašenje blaženima „Drinskih mučenica“

Pod Misom u 11 sati, koju će predvoditi 24. rujna 2011. u Sarajevu Papin izaslanik kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za proglašenje svetih u Rimu, bit će proglašene blaženima tzv. „Drinske mučenice“. Riječ je o pet sestara Družbe kćeri Božje Ljubavi, koje su 15. prosinca 1941. radije izabrale smrt (mučeništvo) skakanjem kroz prozor iz vojarne na katu u Goraždu, kamo su ih četnici silom odveli iz njihovog samostana na Palama (Sarajevo), nego da budu silovane; sve sestre osim najstarije s. Berchmane, koja je bila ubijena 23. prosinca 1941. kod Svjetline, jer nije mogla po snijegu pratiti ostale sestre. Nakon iskakanja kroz prozor četnici su iskasapili sestre i bacili njihova tijela u rijeku Drinu. – Ovdje donosimo vrlo kratko o ovim divnim mučenicama, svjedokinjama vjere u Boga: s. Jula Ivanišević, rođ. 25. studenog 1893. u Godinjaku kod Nove Gradiške (Hrvatica), koja je bila poglavarica sestara na Palama. Bila je svim sestrama prava sestra i prava majka. Podnijela je mučeništvo s 48 godina. S. Berchmana Leidenix, rođ. 28. studenog 1865. u Enzersdorfu kod Beča (Austrijanka). Bila je učiteljica novakinja. Za siromahe je uvijek imala srca i razumijevanja. Podnijela mučeništvo sa 76 godina. S. Krizina Bojanc, rođ. 14. svibnja 1885. u Zburama kod Šmajertskih Toplica (Slovenka). Bila je puna Boga. Posnijela je mučeništvo s 56 godina. S. Antonija Fabjan, rođ. 23. siječnja 1907. u Malom Lipju kod Novog Mesta (Slovenka). Bila je izrazito skromna. Podnijela je mučeništvo s 34 godine. S. Bernardeta Banja, rođ. 17. lipnja 1912. u Velikom Grđevcu kod Bjelovara (Hrvatica, podrijetlom iz Mađarske). Nikada nervozna ni nestrpljiva. Podnijela je mučeništvo s 29 godina. – Inače Družbu kćeri Božje Ljubavi osnovala je s. Franciska Lechner (Njemačka) godine 1868. Prvotna briga ovih sestara bile su seoske djevojke, koje su po gradovima radile kao kućne pomoćnice. Ove sestre su u naše krajeve došle 1882. na poziv sarajevskog nadbiskupa, dr. Josipa Stadlera. – Blažene „Drinske mučenice“, molite za nas!

Hodočašće našeg bratstva FSR-a

Nakon neuspjelog pokušaja organiziranja hodočašća našeg bratstva FSR-a u svibnju ove godine, neugodno je ponovo pisati i pozivati na hodočašće. Ipak Vijeće našeg bratstva odlučilo je na svojoj sjednici od 26. svibnja, da se ponovo organizira hodočašće našeg bratstva FSR-a, 24. rujna 2011., kojemu se mogu pridružiti članovi svetoduške Frame, simpatizeri FSR-a i Frame, te u nedostatku dovoljnog broja rodbina i prijatelji FSR-a i Frame, pa i dobri vjernici iz crkve. Ovo hodočašće je istog dana, kad će biti proglašene blaženima „Drinske mučenice“ u Sarajevu. Nije na odmet razmišljati i o hodočašću u Sarajevo na proglašenje novih blaženica. U prvom planu (u svibnju) bilo je hodočašće Gospi Trsatskoj. No na mjesečnom sastanku, 28. kolovoza, članovi FSR-a će sami odlučiti kamo žele poći na hodočašće. Vijeće našeg bratstva poziva članove FSR-a da razmisle o ovom hodočašću i da se odluče za njega, te rezerviraju kod sebe taj datum: 24. rujna 2011. (subota).

Još neke obavijesti

1) Kao što je već javljeno, u mjesecu srpnju nema mjesečnog susreta FSR-a, a u kolovozu nema molitveno-liturgijskog susreta, nego će biti mjesečni susret, 28. kolovoza u 17 sati (okupljanje u 16,30 sati). Vrlo važno je doći na ovaj susret zbog hodočašća.

 

2) S. Lidija Blagus podvrgava se jednoj operaciji. Preporučujemo je članovima FSR-a u molitve!

 

3) Na Porcijunkulu, Gospu od anđela, 2. kolovoza, može se uz obične uvjete dobiti potpuni oprost (od podneva 1. kolovoza do ponoći 2. kolovoza).

4) Na prvi petak, 5. kolovoza, duhovni asistent obići će sakramentalno: bolesne članove našeg bratstva FSR-a.

 

5) Blagdanu sv. Klare kod sestara klarisa u Mikulićima prethodit će trodnevnica, 8-10. kolovoza, s početkom u 18,30 sati. Na sâm blagdan sv. Klare, 11. kolovoza (četvrtak), sv. Mise su u 8 i u 19 sati. Pozivamo članoveFSR-a, da prema svojim mogućnostima sudjeluju u ovim svečanostima kod sestara klarisa u Mikulićima! Najprikladnija je večernja misa.

6) Ne smijemo zaboraviti čestitati imendan fra Ljudevitu Maračiću, provincijalu i donedavnom asistentu našeg bratstva FSR-a, 25. kolovoza. Oče Ljudevite, i ovim putem želimo Vam sretan i radostan imendan! Hvala Vam na svemu!

7) Na jednoj od svojih sjednica Vijeće mjesnog bratstva FSR-a odlučilo je, da simpatizeri našeg bratstva FSR-a počnu svoje vrijeme inicijacije (uvođenja) najesen ove godine, dakle u mjesecu rujnu. To će biti vrijeme priprave za upoznavanje poziva. A ovo vrijeme uvođenja traje najmanje šest mjeseci, osim ako Vijeće mjesnog bratstva drugačije ne odluči. S. Snježana Vrbanić, učiteljica formacije, upoznat će simpatizere s početkom inicijacije (uvođenja).

8) Kao i svake tako i ove godine organizira se susret bratstava FSR-a grada Zagreba kod Gospe Remetske na Malu Gospu, 8. rujna (četvrtak). Domaćin ovog susreta bit će bratstvo iz Sigeta. Susret počinje molitvom franjevačke krunice u 16 sati u tamošnjoj crkvi braće karmelićana. Potom slijedi sv. Misa, a nakon Mise zajedničko druženje. Pozivamo članove našeg bratstva FSR-a, da sudjeluje u ovom susretu! Poželjno je da dođu i članovi Frame. Autobus za Remete vozi s Kaptola i sa Svetica.

9) Sjednica Područnog vijeća Zagrebačkog područja FSR-a je 10. rujna. Iz našeg bratstva na tu sjednicu trebaju doći: s. Štefica Kralj kao područna vijećnica i fra Augustin Kordić kao područni asistent.

10) U crkvi sv. Antuna je na blagdan Rana sv. Franje, 17. rujna. cjelodnevno župsko klanjanje pred Presvetim sakramentom. Članovi FSR-a trebali bi napraviti svoju listu za ovo klanjanje.

11) Naše bratstvo FSR-a uručilo je sestrama karmelićankama BSI: 1.350 kn i 20 eura za godišnje školovanje dvoje djece u Nigeriji kod sestara karmelićanki.

12) Liturgijsko-molitveni susret našeg bratstva FSR-a bit će druge nedjelje u mjesecu, 11. rujna, s početkom u 16,30 sati: krunica , Misa i klanjanje.

13) S. Štefica Kralj, ministrica, poslala je godišnji izvještaj o našem bratstvu FSR-a, nakon odobrenja Vijeća našeg bratstva, Područnom vijeću FSR-a.

 

  1. I u ovom listiću nalazi se umetak MVFSR-a o socijalnom nauku Crkve.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Izdaje: Svetoduška zajednica FSR-a, 10000 Zagreb, Sveti Duh 31

Odgovara: Fra Augustin Kordić, 10000 Zagreb, Sveti Duh 31

Odgovorite

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.